Svatomartinské hody od 2. 11. 2024

Svatomartinské hody
od 2. 11. 2024

Tradice Svatomartinského vína sahá až na dvůr císaře Josefa II., kdy bylo zvykem připíjet si na den svatého Martina poprvé novým vínem. V tento den totiž u větších sedláků končila služba. Její pokračování se na další rok dojednávalo při skleničce prvního vína z podzimní sklizně a nad chutnými pokrmy z pečené husy a dalšími dobrotami.

Svatomartinská husička pečená na cibuli, jablíčkách a mladém víně s červeným zelím, houskovým knedlíkem a decinkou mladého vína

Tradičně pečená husa z domácího chovu, den předem solená, plněná jablíčky a cibulí a při pečení podlévaná mladým vínem. Jako přílohu podáváme červené zelí marinované ve víně se skořicí, perníkem, švestkovými povidly a houskovým knedlíkem. Pro snazší konzumaci husičku vykostíme a připravíme maso z prsíček i stehýnek, pokud máte raději tradiční ¼ husičky, požádejte, prosím, obsluhu.

Nemáte právě chuť na červené zelí, nebo houskový knedlík? Přílohy lze libovolně
měnit – bramborové lokše, špekový knedlík, bramborový knedlík, zadělávané zelí se slaninou, dyňové zelí s medem nebo kysané zelí s jablky.

549 Kč
(1, 3, 7, 12)

Husí jatýrka v sádle s čerstvým chlebem od Křížků

Když se zabila husa, tak jatýrka v sádle s trochou tlučeného hřebíčku nemohla chybět na slavnostním stole. Podávané jen tak s dobrým chlebem, špetkou soli a jemně krájenou cibulkou.

145 Kč
(1)

Kaldoun s husími drůbky, pečenými nudlemi a zeleninou

Kaldoun se říkalo vývaru z drůbežích drobů v dobách proslulé české kuchařky M. D. Rettigové. Hustá zadělávaná polévka patřila k sváteční tabuli, při níž se servíroval „zbytek“ dotyčného opeřence.

95 Kč
(1, 3, 7, 9)

Zadělávané husí žaludky se špekovým knedlíkem

Toto jídlo neochutnáte všude. Husí žaludky uvaříme s divokým kořením, cibulí a bílým vínem. Připravíme si máslovou jíšku a zahustíme vývar na omáčku. Dochutíme citrónovou kůrou a šťávou, a zjemníme smetanou. Podáváme se špekovým knedlíkem.

217 Kč
(1, 3, 7, 12)

HuHu svatomartinské ochutnávkové prkénko s chlebovými topinkami

Husí paštika, vepřové ve vlastní šťávě, trhané hovězí maso, zeleninový tataráček „Vegáč“, listový salátek s naší HuHu zálivkou, cibulové čatní, domácí okurková čalamáda, HuHu marináda, chlebové topinky.

290 Kč (2–4 osoby) | 460 Kč (4–6 osoby)
(1, 7, 9, 10, 12)

Bramborová lokše plněná lehce zauzeným trhaným kachním masem na červeném zelí marinovaným ve víně se skořicí, perníkem a švestkovými povidly

Po loňské premiéře jsem toto jídlo nemohl vynechat ani letos. Pečené kachní maso lehce ovoněné v keramickém Green Egg a plněné do poctivé bramborové lokše. Plněnou lokši servírujeme na červeném zelí s trochou cibulky a škvarků.

289 Kč
(1, 3, 9, 12)

200 g Smažené řízečky z divočáka obalené v cibulovo–česnekové strouhance s chlupatými knedlíky s houbami a kysaným zelím

K podzimu patří také zvěřina a k posvícení řízky. Tak jsem to celé ještě spojil s velmi specifickým regionálním pokrmem jakým „Řízek Pavlišov“ bezesporu je. Pokud si na tuto netradiční úpravu netroufáte, tak Vám řízečky rádi připravíme s kaší a listovým salátem.

274 Kč
(1, 3, 7, 10)

Šafránové rizoto s mladým vínem, dýňovým zelím s medem a jablečným octem, čerstvým sýrem, grilovanými plátky červené řepy a dýňovými semínky

Připravili jsme zajímavé bezmasé, a také bezlepkové jídlo. Rizoto v italském stylu se šafránem a bílým vínem doplňuje dýňové zelí, které se peče a dochucuje medem, jablečným octem a trochou soli. Jídlo pak skvěle osvěží čerstvý kravský sýr a grilované plátky červené řepy, které marinujeme s bylinkami a olivovým olejem.

210 Kč
(7, 10, 12)


Nadcházející události

1. 11. – 22. 12. 2024 — Vánoční večírky

31. 12. 2024 — Silvestrovská diskotéka

Další akce

Šéfův zimní speciál 2024

Šéfův zimní speciál 2024

Studené dobroty jako předkrm nebo na zobání Hovězí tatarák s česnekem a topinkami Čerstvě připravený tatarák z hovězího masa si můžete...

Ježíšek z Hostince U Hubálků

Ježíšek z Hostince U Hubálků

Ježíšek z Hostince U Hubálků Udělejte radost své rodině, přátelům, blízkým, obchodním partnerům, zaměstnancům, prostě těm, co je máte rádi...