Svatomartinské hody
od 2. 11. 2024
Tradice Svatomartinského vína sahá až na dvůr císaře Josefa II., kdy bylo zvykem připíjet si na den svatého Martina poprvé novým vínem. V tento den totiž u větších sedláků končila služba. Její pokračování se na další rok dojednávalo při skleničce prvního vína z podzimní sklizně a nad chutnými pokrmy z pečené husy a dalšími dobrotami.
Svatomartinská husička pečená na cibuli, jablíčkách a mladém víně s červeným zelím, houskovým knedlíkem a decinkou mladého vína
Tradičně pečená husa z domácího chovu, den předem solená, plněná jablíčky a cibulí a při pečení podlévaná mladým vínem. Jako přílohu podáváme červené zelí marinované ve víně se skořicí, perníkem, švestkovými povidly a houskovým knedlíkem. Pro snazší konzumaci husičku vykostíme a připravíme maso z prsíček i stehýnek, pokud máte raději tradiční ¼ husičky, požádejte, prosím, obsluhu.
Nemáte právě chuť na červené zelí, nebo houskový knedlík? Přílohy lze libovolně
měnit – bramborové lokše, špekový knedlík, bramborový knedlík, zadělávané zelí se slaninou, dyňové zelí s medem nebo kysané zelí s jablky.
549 Kč
(1, 3, 7, 12)
Husí jatýrka v sádle s čerstvým chlebem od Křížků
Když se zabila husa, tak jatýrka v sádle s trochou tlučeného hřebíčku nemohla chybět na slavnostním stole. Podávané jen tak s dobrým chlebem, špetkou soli a jemně krájenou cibulkou.
145 Kč
(1)
Kaldoun s husími drůbky, pečenými nudlemi a zeleninou
Kaldoun se říkalo vývaru z drůbežích drobů v dobách proslulé české kuchařky M. D. Rettigové. Hustá zadělávaná polévka patřila k sváteční tabuli, při níž se servíroval „zbytek“ dotyčného opeřence.
95 Kč
(1, 3, 7, 9)
Zadělávané husí žaludky se špekovým knedlíkem
Toto jídlo neochutnáte všude. Husí žaludky uvaříme s divokým kořením, cibulí a bílým vínem. Připravíme si máslovou jíšku a zahustíme vývar na omáčku. Dochutíme citrónovou kůrou a šťávou, a zjemníme smetanou. Podáváme se špekovým knedlíkem.
217 Kč
(1, 3, 7, 12)
HuHu svatomartinské ochutnávkové prkénko s chlebovými topinkami
Husí paštika, vepřové ve vlastní šťávě, trhané hovězí maso, zeleninový tataráček „Vegáč“, listový salátek s naší HuHu zálivkou, cibulové čatní, domácí okurková čalamáda, HuHu marináda, chlebové topinky.
290 Kč (2–4 osoby) | 460 Kč (4–6 osoby)
(1, 7, 9, 10, 12)
Bramborová lokše plněná lehce zauzeným trhaným kachním masem na červeném zelí marinovaným ve víně se skořicí, perníkem a švestkovými povidly
Po loňské premiéře jsem toto jídlo nemohl vynechat ani letos. Pečené kachní maso lehce ovoněné v keramickém Green Egg a plněné do poctivé bramborové lokše. Plněnou lokši servírujeme na červeném zelí s trochou cibulky a škvarků.
289 Kč
(1, 3, 9, 12)
200 g Smažené řízečky z divočáka obalené v cibulovo–česnekové strouhance s chlupatými knedlíky s houbami a kysaným zelím
K podzimu patří také zvěřina a k posvícení řízky. Tak jsem to celé ještě spojil s velmi specifickým regionálním pokrmem jakým „Řízek Pavlišov“ bezesporu je. Pokud si na tuto netradiční úpravu netroufáte, tak Vám řízečky rádi připravíme s kaší a listovým salátem.
274 Kč
(1, 3, 7, 10)
Šafránové rizoto s mladým vínem, dýňovým zelím s medem a jablečným octem, čerstvým sýrem, grilovanými plátky červené řepy a dýňovými semínky
Připravili jsme zajímavé bezmasé, a také bezlepkové jídlo. Rizoto v italském stylu se šafránem a bílým vínem doplňuje dýňové zelí, které se peče a dochucuje medem, jablečným octem a trochou soli. Jídlo pak skvěle osvěží čerstvý kravský sýr a grilované plátky červené řepy, které marinujeme s bylinkami a olivovým olejem.
210 Kč
(7, 10, 12)