Retro speciál
5.–16. 3. 2025
Některá z jídel se objeví i na týdenním menu.
P ř e d k r m y: Studené obložené prkýnko ...................................................................................... 2 os. 10,30 Kčs ...................................................................................... 4 os. 19,20 Kčs Domácí Lančmít, vepřové ve vlastní šťávě, camping salát, okurková čalamáda, salát z nakládané řepy s křenem, hořčice, šopský salát, čerstvý chléb a pečivo. (1,3,7,9,10) 150 g Camping salát, rohlík ................................................................. 3,50 Kčs Pro mě byl na základní škole každý pátek gastro zážitek v Kostelci v bufetu. 15 dkg campingu, 2 ks rohlík a 0,5 l točená Kofola. Tenkrát prostě božské. Servírujeme ho s trochou nostalgie v papíru s rohlíkem. Přece víme, jak se jedl ke svačině. (1,3,7,9,10) 130 g Lančmít, okurka, chléb ................................................................ 4,40 Kčs Legenda všech dovolených v kempu. Rychlé jídlo, které k nám původně dovezli angličtí vojáci. Luncheon Meat bylo jídlo pro vojáky. Jeho receptury jsou dnes již hodně pokažené, a tak jsme si ho vyrobili sami pouze z masa a koření. (1,10) 150 g Ruské vejce s vlašským salátem, rohlík ................................................ 3,50 Kčs Další retro klasika. Rozhodně nepochází z Ruska, proto jsem si ji dovolil zařadit. Světlo světa údajně spatřilo v jednom z nejslavnějších bufetů "Automat Koruna" na Václavském náměstí. Jeho název dostalo pouze pro snadné schválení tehdejšími pohlaváři. (1,3,7,9,10) P o l é v k y: Česnečka, šunka, sýr, opečený chléb ......................................................... 3,20 Kčs Trochu retro a velmi oblíbená polévka v 90. letech. Silná česnečka s opečenými nudličkami šunky, kostičkami sýra a opečenými chlebovými krutonky. (1,7,10) B e z m a s á j í d l a: Omeleta se špenátem, vařené brambory, obloha ................................................ 5,80 Kčs Asi není moc co dodat. Dnes se připravuje výhradně z čerstvých špenátových lístků, ale tenkrát se plnila špenátem dušeným, tak ji servírujeme i my. No a nesmí chybět tradiční obloha. Budu v kuchyni dost trpět, ale nedá se nic dělat. (1,3,7,9,10) Smažený sýr, vařený brambor, tatarka ........................................................ 8,40 Kčs Co dodat ke smažáku. Jak říká Zdeněk Pohlreich, kdyby mohl kandidovat na prezidenta tak je jasný vítěz. (1,3,7,10) S p e c i a l i t a p o d n i k u: 200 g Smažená telecí játra, hranolky, tatarka .............................................. 13,20 Kčs Toto jídlo zřejmě probudilo můj vztah k jídlu a gastronomii. Vždy po vysvědčení nás babička Hůlková společně s mou sestrou a bratrancem Michalem vzala červenou Škodou 110 MB do Hradce do restaurace II. Cenové skupiny v Hotelu Černigov. Tam jezdili číšníci se servírovacími vozíky, měli na sobě smoking a já jen mlčel a pozoroval. No a toto jídlo jsem si dával vždy a k tomu Coca–Colu. Dnes už dost k smíchu, že? (1,3,7,9,10) J í d l a na o b j e d n á v k u: 200 g Biftek se šunkou a vejcem, op. brambor, obloha .......................................... 17 Kčs Asi to nejdražší, co tenkrát běžné restaurace nabízely. Biftek z pravé hovězí svíčkové s opečenou šunkou a sázeným vejcem k tomu opečené brambory a klasika v podobě oblohy. (3,9,10,12) 200 g Svíčkové řezy "Opera", krokety, obloha ............................................... 17,90 Kčs Svíčkové řezy "Opera" jsem našel na jídelním lístku Grandhotelu Moskva. To je současný Grandhotel Pupp v Karlových Varech. Medailonky hovězí svíčkové s kuřecími játry, cibulí a slaninou a omáčkou s rajčatovým pyré, šípkovým džemem a červeným vínem. (1,3,7,10,12) 300 g Srbské vepřové žebírko, rýže, obloha ................................................. 13,50 Kčs Žebírko v mnoha úpravách bylo také časté jídlo na jídelních lístcích té doby. Srbské jsem našel snad nejčastěji tak vyhrálo. Grilovaný vepřový kotlet s kostí s omáčkou z rajčat, paprik a cibule, ochucenou česnekem a špetkou chilli. (7,9.10) 180 g Kuřecí prsíčko zapečené se šunkou a sýrem, hranolky, obloha ............................. 12 Kčs Tady už jsme blízko k broskvi. Moc mně přemlouvali, ale to na jídel-ním lístku, dokud jsem tu já, nebude. Možná na retro denní nabídku. Zapečené kuřecí prsíčko ochucené sladkou paprikou s pražskou šunkou, sýrem a sterilovanou kapií. (7,10) 200 g Katův šleh, hranolky, obloha ......................................................... 10,50 Kčs "Kaťák“ je podobná legenda jako "Smažák". Svou nevalnou pověst bohužel ztratil, když se do něho zpracovávaly suroviny na hraně. U nás se nemusíte bát. Kečup jsme nahradili drcenými rajčaty a sterilovanou zeleninu čerstvou. (7,10,12) M o u č n í k y: Nanukový pohár s ovocem a šlehačkou ......................................................... 3,50 Kčs "Nanukáč“ jsme neupravovali. Prostě vanilkový polárkový dort, kompotovaná broskev, mandarinky a jahody, šlehačka, čokoláda a nesmí chybět deštníček. Kdo by si občas trochu nezahřešil. (7) S a l á t y: Okurkový salát ................................................................................. 2 Kčs Zelný salát s mrkví ......................................................................... 1,90 Kčs Hlávkový salát .............................................................................. 2,50 Kčs Ten hlávkový je listový salát s naší HuHu zálivkou. Pro autentičnost jídelního lístku jsme použili ceny jídel v Kčs. Kurz pro přepočet: 1 Kčs = 25 Kč. Váš účet bude vystaven v Kč.
Na co se u nás můžete těšit?
19.–30. 3. 2025 — Řízkový speciál
21. 3. 2025 — Ples pro gurmety a milovníky vína
2.–13. 4. 2025 — Ukrajinský speciál
15.–27. 4. 2025 — Tradiční velikonoční menu (Jarní speciál)
26. 4. 2025 — Háčka jedou na Kostelecký pivní festival
Těším se na vaši návštěvu! ❤️
Pavel Hubálek, šéf