Proč a kdy je „Posvícení“
Posvícení je vzpomínková slavnost na posvěcení kostela.
Výraz „posvícení“ znamená totéž co „posvěcení“.
Ve Lhotě určuje termín posvícení svátek Františka. Pokud má František svátek od pondělí do soboty, pak slavíme posvícení v tom daném týdnu. Pokud vyjde, svátek na neděli, slavíme ve Lhotě posvícení až následující víkend.
Lhoťáci pak posvícení slaví nejraději u dobře propečené kachničky s různým zelím a knedlíky se sklenkou dobrého vína nebo dobrým náchodským pivem.
Pečená posvícenská kachna s červeným zelím a houskovým knedlíkem, zdobená cibulkou a škvarečky
Tradiční posvícenská kachna pečená s cibulí, jablíčky a podlévaná vínem. Posvícenská kachna se podává s červeným zelím marinovaným ve víně se švestkovými povidly a trochou skořice. Jako příloha pak ke kachně patří dobrý domácí houskový knedlík.
Pokud máte raději jinou přílohu, můžete je volně kombinovat dle nabídky – špekový knedlík, lokše, bramborový knedlík, nebo kysané zelí s burčákem.
369 Kč
Domácí pomazánka nebo také rillettes s trhaným kachním masem a játry, ostružinovým džemem a dýňovým kompotem
Upečené kachní maso natrháme a společně s kachním sádlem, výpekem, játry, bylinkami, cibulí, česnekem a kapkou koňaku necháme pomalu táhnout celou noc. Pomazánku vychladíme a servírujeme s ostružinovým džemem s červeným vínem, dýňovým kompotem z dýně hokaido a košíkem pečiva.
139 Kč
Salátová mísa s grilovaným kachním masem, škvarečky ze sušené slaniny, trhanými krutony a farmářskou zálivkou s bylinkami a podmáslím
Listový salát s farmářským dresinkem z podmáslí, zakysané smetany, majonézy a bylinek pěkně promícháme. Salát zdobíme plátky grilovaného kachního prsíčka, trhanými krutony z bílé bagety a orestovanou sušenou slaninou.
286 Kč
Bramborové knedlíky plněné kachním konfitem s česnekem a bylinkami na kysaném zelí s uzenými škvarky a cibulkou
Tradiční české jídlo jsme trochu upravili. Do bramborového těsta plníme kachní maso, které jsme dlouho táhli v sádle ochuceném česnekem a bylinkami. K bramborovým knedlíkům podáváme výborné kysané zelí dušené v burčáku s jíškou z kachního sádla, domácími uzenými škvarky a orestovanou cibulkou.
237 Kč