Sezónní jídelní lístek od 3.11.2018

Svatomartinské hody a mladá vína:

 Proč vlastně svatomartinské? 
 „Tradice Svatomartinského vína sahá až na dvůr císaře Josefa II., kdy bylo zvykem připíjet si na den svatého Martina poprvé novým vínem. V tento den totiž u větších sedláků končila služba. Její pokračování se na další rok dojednávalo při skleničce prvního vína z podzimní sklizně a nad chutnými pokrmy z pečené husy a dalšími dobrotami“.   
500g Svatomartinská husička pečená na cibuli, jablíčkách a mladém víně s červeným zelím, houskovým knedlíkem a decinkou mladého vína (1,3,7)... 398,00 Kč
 Tradičně pečená husa z domácího chovu, den předem solená, plněná jablíčky a cibulí a při pečení podlévaná mladým vínem. Jako přílohu podáváme červené zelí marinované ve víně se skořicí, perníkem, jablečnými povidly a houskovým knedlíkem. Pro snazší konzumaci husičku vykostíme a připravíme maso z prsíček i stehýnek, pokud máte raději tradiční ¼ husičky, požádejte prosím obsluhu. Další možné přílohy: ⃰⃰ Bramborové lokše ⃰ Špekový knedlík ⃰ Bramborový knedlík ⃰ Zadělávané zelí se slaninou ⃰ Kysané zelí s burčákem   

Studené a teplé před jídlem:

 Husí rillettes s kousky husích jatýrek lehce ochucený česnekem se salátkem z červené řepy s křenem a čerstvým chlebem od Křížků (1,3,7,10)... 108,00 Kč
 Tento recept má svůj původ ve Francii. Rillettes znamená masová pomazánka z tučného masa. V našem případě je to pomalu pečené husí maso s kousky jatýrek, ochucené lehce solí, česnekem a tymiánem a husím sádlem. Jako přílohu podáváme čerstvý chléb.  
80g Králičí paštika se salátkem z pečené červené řepy s křenem a listovým salátkem (3,10)... 125,00 Kč
 Babička Hubálková vyráběla výbornou králičí paštiku. Pečené králičí maso, vepřový bok, jatýrka a jablíčka, lehce ochucené solí a pepřem.  
 Zadělávané husí žaludky s restovanými plátky žampionů a špekovým knedlíkem (1,3,7)... 146,00 Kč
 Toto jídlo neochutnáte všude. Husí žaludky uvaříme s divokým kořením, cibulí a bílým vínem. Připravíme si máslovou jíšku a zahustíme vývar na omáčku. Dochutíme citronovou kůrou, šťávou a zjemníme smetanou. Podáváme se špekovým knedlíkem.  

Polévka:

 Kaldoun s husími drůbky, pečenými nudlemi a zeleninou (1,3,7,9)... 68,00 Kč
 Kaldoun se říkalo drůbežím drobům v dobách proslulé české kuchařky M. D. Rettigové. Hustá zadělávaná polévka patřila k sváteční tabuli, při níž se servíroval „zbytek" dotyčného opeřence.  

Svatomartinská tradiční jídla:

200g Grilovaný filet jeleního hřbetu s pepřovou omáčkou, vídeňskou cibulkou a dýňovým pyré (1,3,7)... 394,00 Kč
 Grilovaný špalek jeleního hřbetu marinujeme ve víně. Maso servírujeme s pepřovou omáčkou se smetanou a koňakem. Jako přílohu jsme vybrali dýňové pyré s kapkou smetany, máslem a čerstvým tymiánem. Na závěr hřbet zdobím osmaženou vídeňskou cibulkou.  
150g Kančí kýta se šípkovou omáčkou, karamelizovanými kousky jablíček a opečenými bramborovými šulánky (1,3,7)... 268,00 Kč
 V našem případě se šípkovou. Omáčka s lehce natrpklou chutí šípků s trochou zeleniny a vína s kousky restovaných jablíček s cukrem a máslem a bramborovými špalíčky opečenými na husím sádle.  
 Uzený hovězí jazyk s čočkovým salátem se zeleninou, bramborem a křenovou smetanou (1,3,7,9)... 186,00 Kč
 Hovězí jazyk uvaříme a oloupeme. Ve vývaru z jazyka uvaříme červenou a černou čočku, brambory a kořenovou zeleninu. Po uvaření čočku scedíme a dochutíme kapkou mladého vína, máslem, pažitkou a solí. Jazyk podáváme s křenovou smetanou.  
350g Pečený pstruh lososovitý s bylinkami, česnekovým máslem, podzimní zeleninou s libovou slaninou a pečenými brambůrkami (1,4,7,9)... 309,00 Kč
 Pstruha očistíme, osolíme, lehce posypeme drceným kmínem a naplníme bylinkami. Obalíme v mouce a opečeme na másle. Poté pstruha dopékáme v troubě společně s brambůrkami, slaninou, cibulí, karotkou a celerem. Rybu podáváme s česnekovým máslem a kousky citrónu.  
200g Smažená vepřová krkovička s vídeňským bramborovým salátem a česnekovou majonézou s osmaženou cibulkou (1,3,7,10)... 194,00 Kč
 Vepřová klasika smažená na sádle s vídeňským bramborovým salátem. Řízek můžeme také podávat jako krajovou specialitu „Pavlišov“ s kysaným zelím a houskovým knedlíkem.  

Něco sladkého k dobré kávě:

 Vanilková zmrzlina obalená ve strouhaném perníku s horkým borůvkovým žahourem (1,3,7)... 89,00 Kč
 Ledové a horké trochu jinak. Vanilkovou zmrzlinu obalíme ve strouhaném perníku a podáváme s horkou omáčkou z borůvek, cukru a smetany dle receptu našich babiček.  
 Čokoládový fondán s malinovou omáčkou a šlehačkou (1,3,7)... 96,00 Kč
 Čokoládové opojení v podobě tradičního tak trochu nedopečeného dortíku s malinovou omáčkou z naší malinové marmelády a čerstvou šlehačkou.  

 


Seznam alergenů: 1 – obiloviny obsahujícíc lepek, 2 – korýši, 3 – vejce, 4 – ryby, 5 – arašidy, 6 – soja, 

7 – mléko, 8 – skořápkové plody, 9 – celer, 10 – hořčice, 11 - sezam, 12 – oxid siřičitý, 13 – vlčí bob, 14 - měkkýši