Sezónní jídelní lístek

Studené před jídlem:

 Husí rillettes s kousky husích jatýrek lehce ochucený česnekem se salátkem z červené řepy s křenem a chlebovou brusketkou (1,7,10)... 108,00 Kč
 Tento recept má svůj původ ve Francii. Rillettes znamená masová pomazánka z tučného masa. V našem případě je to pomalu pečené husí maso s kousky jatýrek, ochucené lehce solí, česnekem a tymiánem a husím sádlem.  
90g Gothajský salám s cibulí, nakládanými houbami, salátkem a čerstvým chlebem od Křížků (1,7,10)... 69,00 Kč
 Oblíbená pochoutka ve většině hospůdek první republiky. My ho nakupujeme u Vahalů, pro které ladil recepturu známý šéfkuchař Ondřej Slanina. Je výborný a poctivý.  

Polévka s nádechem zimy:

 Krémová kaštanová polévka s česnekem a bylinkovými krutonky z tmavého chleba (1,7)... 72,00 Kč
 Polévka patřící k předvánočnímu času. Oloupané a uvařené kaštany se orestují na cibulce, podlijí vývarem a provaří. Poté se vše rozmixuje, lehce zahustí světlou jíškou a dochutí, česnekem, solí a pár šupinkami chilli.  
 Silný slepičí vývar s nudlemi, trhaným slepičím masem a vařenou zeleninou (1,3,9)... 68,00 Kč
 Silný vývar ze slepice tažený přes noc s trochou divokého koření, kořenovou zeleninou a neloupanou cibulí. Vývar zesilujeme ještě kuřecími skelety. Vývar dochucený solí a trochou mletého bílého pepře podáváme s polévkovými nudlemi, masem a zeleninou.  

Losos v netradiční úpravě:

200g Grilovaný filet lososa s celerovým pyré a pečenou zeleninou s kousky červené řepy, dýně, cibule a karotky (1,3,4,7)... 378,00 Kč
 Lehce osolený filet lososa opečeme na grilu a necháme odpočívat. Mezitím si opečeme na másle kousky červené řepy, hranolky karotky, kousky dýně a měsíčky cibule. Ochutíme tymiánem, solí a cukrem a podáváme s celerovým pyré se smetanou a kouskem citronu.  

Grilované sváteční lahůdky:

200g Grilovaný filet jeleního hřbetu s pepřovou omáčkou, vídeňskou cibulkou a dýňovým pyré (1,7)... 394,00 Kč
 Grilovaný špalek jeleního hřbetu marinujeme ve víně. Maso servírujeme s pepřovou omáčkou se smetanou a koňakem. Jako přílohu jsme vybrali dýňové pyré s kapkou smetany, máslem a tymiánem. Na závěr zdobíme osmaženou vídeňskou cibulkou.  
200g Grilovaný špalek pravé svíčkové s morkovou omáčkou s portským vínem, našimi kroketami a listovým salátkem (1,3,7,10)... 372,00 Kč
 Flákotku podáváme s omáčkou z pečených morkových kostí s kapkou portského, lehce ochucenou solí pepřem, česnekem a dijonskou hořčicí. Jako přílohu jsme zvolili naše bramborové krokety a listový salát se zálivkou hostince.  
200g Grilovaný skopový hřbet na jehle se slaninou a česnekem s rozmarýnovými brambůrkami a glazovanou červenou cibulí (1,10)... 289,00 Kč
 Náš řezník pro nás připravil lahůdku. Čerstvé skopové hřbety připravíme na jehlu s kousky slaniny a stroužků česneku. Lehce osolíme, opepříme a naložíme do oleje. Jehlu opečeme na grilu a podáváme s pečenými malými brambůrkami s čerstvým rozmarýnem a glazovanou červenou cibulí s trochou cukru.  

Pečená, smažená i jiná masíčka:

400g Pečené jehněčí kolínko na bylinkách a česneku s restovanými kapustičkami a bramborovou kaší (1,3,7)... 389,00 Kč
 Jehněčí kolínko naložíme do směsi bylin a česneku a necháme marinovat. Poté maso pečeme nejlépe tak 12 hodin. Jehněčí kolínko pak servírujeme s restovanými kapustičkami se sušenou slaninkou a bramborovou kaší.  
150g Uzená kotleta se švestkovou omáčkou a opečenými bramborovými šulánky (1,3,7)... 174,00 Kč
 Pokrm z kuchařky babičky Hubálkové podávaný při slavnostních příležitostech. Švestková omáčka z povidel s máslovou jíškou, kapkou rumu a citronovou šťávou s uzeným karé a domácími bramborovými šulánky, které opékáme na másle.  
200g Hovězí líčka po vídeňsku s našimi brusinkami, vídeňskou cibulkou a špekovým knedlíkem (1,3,7)... 226,00 Kč
 Toto jídlo neochutnáte všude. Hovězí líčka uvaříme s divokým kořením, cibulí a bílým vínem. Připravíme si máslovou jíšku a zahustíme vývar na omáčku. Dochutíme citronovou kůrou a šťávou a zjemníme smetanou. Podáváme se špekovým knedlíkem.  
150g Smažený krůtí řízek s lehkým bramborovým salátem a česnekovou majonézou s osmaženou cibulkou (1,3,7,10)... 204,00 Kč
 Krůtí klasika smažená na másle s lehkým bramborovým salátem ochuceným na kyselo s cibulkou, solí, cukrem a kapkou oleje. Krůtí řízek podáváme s majonézou ochucenou lehce česnekem, osmaženou cibulkou a citronovou šťávou.   

Něco sladkého k dobré kávě:

 Nedopečený čokoládový dortík s malinovou omáčkou a šlehačkou (1,3,7)... 106,00 Kč
 Čokoládové opojení v podobě tradičního tak trochu nedopečeného dortíku s malinovou omáčkou z naší malinové marmelády a čerstvou šlehačkou.  
 Nadýchané lívanečky obalené ve skořicovém cukru s opilými borůvkami se smetanou (1,3,7)... 75,00 Kč
 Klasické lívanečky opečeme, po opečení obalíme v hrubém skořicovém cukru a podáváme s borůvkovým žahourem z opilých borůvek, které jsme naložili v létě do rumu a cukru. Žahour zjemníme kapkou smetany a vanilkovým pudinkem.  
 Palačinka s meruňkovou marmeládou a vanilkovou zmrzlinou na perníkové hlíně se šlehačkou (1,3,7)... 94,00 Kč
 Tak takovou klasiku jsem nemohl vynechat. Palačinky nemáme často na jídelníčku, ale s meruňkovou marmeládou a vanilkovou zmrzlinou na perníkové hlíně s kapkou rumu a trochou čerstvé šlehačky.  

 


Seznam alergenů: 1 – obiloviny obsahujícíc lepek, 2 – korýši, 3 – vejce, 4 – ryby, 5 – arašidy, 6 – soja, 

7 – mléko, 8 – skořápkové plody, 9 – celer, 10 – hořčice, 11 - sezam, 12 – oxid siřičitý, 13 – vlčí bob, 14 - měkkýši