Vytvořit PDF Print Email 
Sezónní jídelní lístek od 3.11.2018
Svatomartinské hody a mladá vína:
    Proč vlastně svatomartinské?  
  „Tradice Svatomartinského vína sahá až na dvůr císaře Josefa II., kdy bylo zvykem připíjet si na den svatého Martina poprvé novým vínem. V tento den totiž u větších sedláků končila služba. Její pokračování se na další rok dojednávalo při skleničce prvního vína z podzimní sklizně a nad chutnými pokrmy z pečené husy a dalšími dobrotami“.    
  500g  Svatomartinská husička pečená na cibuli, jablíčkách a mladém víně s červeným zelím, houskovým knedlíkem a decinkou mladého vína (1,3,7) ...  398,00 Kč
  Tradičně pečená husa z domácího chovu, den předem solená, plněná jablíčky a cibulí a při pečení podlévaná mladým vínem. Jako přílohu podáváme červené zelí marinované ve víně se skořicí, perníkem, jablečnými povidly a houskovým knedlíkem. Pro snazší konzumaci husičku vykostíme a připravíme maso z prsíček i stehýnek, pokud máte raději tradiční ¼ husičky, požádejte prosím obsluhu. Další možné přílohy: ⃰⃰ Bramborové lokše ⃰ Špekový knedlík ⃰ Bramborový knedlík ⃰ Zadělávané zelí se slaninou ⃰ Kysané zelí s burčákem    
Studené a teplé před jídlem:
    Husí rillettes s kousky husích jatýrek lehce ochucený česnekem se salátkem z červené řepy s křenem a čerstvým chlebem od Křížků (1,3,7,10) ...  108,00 Kč
  Tento recept má svůj původ ve Francii. Rillettes znamená masová pomazánka z tučného masa. V našem případě je to pomalu pečené husí maso s kousky jatýrek, ochucené lehce solí, česnekem a tymiánem a husím sádlem. Jako přílohu podáváme čerstvý chléb.    
  80g  Králičí paštika se salátkem z pečené červené řepy s křenem a listovým salátkem (3,10) ...  125,00 Kč
  Babička Hubálková vyráběla výbornou králičí paštiku. Pečené králičí maso, vepřový bok, jatýrka a jablíčka, lehce ochucené solí a pepřem.    
    Zadělávané husí žaludky s restovanými plátky žampionů a špekovým knedlíkem (1,3,7) ...  146,00 Kč
  Toto jídlo neochutnáte všude. Husí žaludky uvaříme s divokým kořením, cibulí a bílým vínem. Připravíme si máslovou jíšku a zahustíme vývar na omáčku. Dochutíme citronovou kůrou, šťávou a zjemníme smetanou. Podáváme se špekovým knedlíkem.    
Polévka:
    Kaldoun s husími drůbky, pečenými nudlemi a zeleninou (1,3,7,9) ...  68,00 Kč
  Kaldoun se říkalo drůbežím drobům v dobách proslulé české kuchařky M. D. Rettigové. Hustá zadělávaná polévka patřila k sváteční tabuli, při níž se servíroval „zbytek" dotyčného opeřence.    
Svatomartinská tradiční jídla:
  200g  Grilovaný filet jeleního hřbetu s pepřovou omáčkou, vídeňskou cibulkou a dýňovým pyré (1,3,7) ...  394,00 Kč
  Grilovaný špalek jeleního hřbetu marinujeme ve víně. Maso servírujeme s pepřovou omáčkou se smetanou a koňakem. Jako přílohu jsme vybrali dýňové pyré s kapkou smetany, máslem a čerstvým tymiánem. Na závěr hřbet zdobím osmaženou vídeňskou cibulkou.    
  150g  Kančí kýta se šípkovou omáčkou, karamelizovanými kousky jablíček a opečenými bramborovými šulánky (1,3,7) ...  268,00 Kč
  V našem případě se šípkovou. Omáčka s lehce natrpklou chutí šípků s trochou zeleniny a vína s kousky restovaných jablíček s cukrem a máslem a bramborovými špalíčky opečenými na husím sádle.    
    Uzený hovězí jazyk s čočkovým salátem se zeleninou, bramborem a křenovou smetanou (1,3,7,9) ...  186,00 Kč
  Hovězí jazyk uvaříme a oloupeme. Ve vývaru z jazyka uvaříme červenou a černou čočku, brambory a kořenovou zeleninu. Po uvaření čočku scedíme a dochutíme kapkou mladého vína, máslem, pažitkou a solí. Jazyk podáváme s křenovou smetanou.    
  350g  Pečený pstruh lososovitý s bylinkami, česnekovým máslem, podzimní zeleninou s libovou slaninou a pečenými brambůrkami (1,4,7,9) ...  309,00 Kč
  Pstruha očistíme, osolíme, lehce posypeme drceným kmínem a naplníme bylinkami. Obalíme v mouce a opečeme na másle. Poté pstruha dopékáme v troubě společně s brambůrkami, slaninou, cibulí, karotkou a celerem. Rybu podáváme s česnekovým máslem a kousky citrónu.    
  200g  Smažená vepřová krkovička s vídeňským bramborovým salátem a česnekovou majonézou s osmaženou cibulkou (1,3,7,10) ...  194,00 Kč
  Vepřová klasika smažená na sádle s vídeňským bramborovým salátem. Řízek můžeme také podávat jako krajovou specialitu „Pavlišov“ s kysaným zelím a houskovým knedlíkem.    
Něco sladkého k dobré kávě:
    Vanilková zmrzlina obalená ve strouhaném perníku s horkým borůvkovým žahourem (1,3,7) ...  89,00 Kč
  Ledové a horké trochu jinak. Vanilkovou zmrzlinu obalíme ve strouhaném perníku a podáváme s horkou omáčkou z borůvek, cukru a smetany dle receptu našich babiček.    
    Čokoládový fondán s malinovou omáčkou a šlehačkou (1,3,7) ...  96,00 Kč
  Čokoládové opojení v podobě tradičního tak trochu nedopečeného dortíku s malinovou omáčkou z naší malinové marmelády a čerstvou šlehačkou.    
 

 

 

 

 
 

Tři hvězdičky Kostelecká lhota 40, 517 41 Kostelec nad Orlicí       Telefon - +420 732 403 127  +420 732 403 127  Email - info@uhubalku.cz  info@uhubalku.cz

 

 

Tři hvězdičky Kostelecká lhota 40, 517 41 Kostelec nad Orlicí

Telefon - +420 732 403 127    +420 732 403 127

 Email - info@uhubalku.cz  info@uhubalku.cz

LoginUnie


Založeno na Joomla! vytvořeno od INDIGOumi                                    Login / Administrace